Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować

 Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować

Często do wypieków takich jak ciasta, ciastek, także do przykrywania ciast i przygotowywania pralin jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotowe marcepanową przestrzeń. Może się zdarzyć, że nie uda nam się go dostać w lokalnym sklepie. Dobrze jest oddača mieć przygotovania jej w domu. Poniżej przepis na idealną przestrzeń marcepanową. Przygotowując tę ​​masę warto mieć dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Myślałam, że można zmielić migdały w młynku do kawy, ale sama tego nie próbowałam).

Najzmodniejszy etap zbioru migdałów. Można oczywiście udać się na łatwiznę i kupić używane, jednak są one dużo droższe od skórzanych.

Składniki na 540 g masy marcepanowej:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej (lub płyn Amaretto, brązowy rum, ewentualnie koniak)
  • ½ przyrządzania aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

1.Migdały włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na co najmniej 5 minut. 

2. Zbierz migdały. (Po upieczeniu skórka powinna ładnie zejść. W tym cele połydny szęszte migdały palcami. Migdały należy bardzo dokładnie oczyścić. Jeżeli z niektórych migdałów skórka nie schodzi łatwo, nałóż ją z powrotem na wrząkiem, odczekaj co najmniej 5 minut i obrać

3.Obrane migdały dokładnie osuszone na ściereczce

4.Zmielić migdały w malakserze/ mocnym blenderze z otrym żem. Masa powinna być możliwie gładka. Migdały należy ugotować, aż lekko odparują i zagnieść. Migdały można lekko zmiażdżyć podczas kruszenia. Nie musisz być jednak bardzo sypkie
 
5. Zmielone Migdałowe ponownie wymieszać z cukrem pudrem, wodą różową (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na gładką masę. (Można go też zagniatać ręcznie, ale trwa to dłużej).

6.Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zatrzaśniętą w lodówce

  1.  

    Wariant Thermomixa:

    Składniki na 540 g masy marcepanowej:

    • 250 g migdałów
    • 250 g cukru
    • 30 g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowy rum, ewentualnie koniak)
    • ½ przyrządzania aromatu migdałowego

    Sposób przygotowania:

    1.Migdały włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na co najmniej 5 minut
     
    2.Obierz migdały. (skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie zejść. W tym celu pałydny szęstych migdałów palcami. Migdały należy bardzo dokładnie oczyścić. Jeżeli skórka z niektórych migdałów nie schodzi łatwo, nałóż ją z powrotem na wrząkiem, poczekaj przynajmniej 5 minut i obrócić).

    3.Obrane migdały dokładnie osuszają na ściereczce
    4.Do naczynia miksującego dodać cukier i cukier puder 15s./opr. 10. Na boku połóż proszek do ciastek
    5.Do miski wsypać migdały i zmielić 20s./ obr. 8-10
    6.Koniec cukier w proszku, róża wodna i aromat. Wymień 3 min./pozycja INTERWAŁ, zpomajając ucieranie kopystką




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Simit – tureckie bajgle

Barszcz ukraiński

Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii