Simit – tureckie bajgle

 Chyba najlepsze bajgle na świecie. Mogłabym je jeść codziennie. Mąż stwierdził, że są uzależniające :-). Pyszne, lekko słodkie z zewnątrz, chrupiące, z mięciutkim i puszystym wnętrzem. Oczywiście – suto obtoczone w sezamie! Ich dużym plusem jest to, że nie trzeba ich wstępnie obgotowywać jak w innych przepisach na bajgle, a rezultat jest zawsze zadowalający. Świetnie smakują również z makiem i solą morską. Robiliśmy z nich kanapki, choć idealne są również bez żadnych dodatków – bardzo polecam :-).


Składniki na 10 – 11 sztuk:


650 g mąki pszennej

250 g letniej wody

100 ml mleka

1 jajko

30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek

30 g (2 łyżki) cukru

1 łyżeczka soli

12 g (3 łyżeczki) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych


Ponadto:

1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki)

1/3 szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub miodu

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników, pod koniec dodają oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 – 11 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 70 cm. Złożyć go na pół (jak na zdjęciu), następnie uformować świderek. Złączyć na końcach i odłożyć na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.


Przed samym pieczeniem posmarować bajgle wodą rozrobioną z melasą i oprószyć suto sezamem.


Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:


Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do

 chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough’ (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.


Uwaga: jeśli chcecie, by pęknięcia na bajglach były mocniej widoczne, smarujemy je wodą z malasą i oprószamy sezamem jeszcze przed podwojeniem objętości, zaraz po uformowaniu.


Smacznego :-).

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Barszcz ukraiński

Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii