Domowa nutella – najlepszy przepis!
Opis przepisu
Zapewne większości z Was, nutella kojarzy się tylko z czymś bardzo niezdrowym, toną cukru i konserwantów. Jednak nie musi przecież tak być! Wystarczy znaleźć odrobinę czasu oraz chęci i w kilka minut jesteśmy w stanie zrobić ten pyszny krem we własnej kuchni. Od jakiegoś czasu nie jem, ani już nie kupuję sklepowej Nutelli. Jestem zdania, że taki prawdziwy krem orzechowo-czekoladowy powinien w sobie zawierać przede wszystkim orzechy laskowe oraz wysokiej jakości kakao. Cukier i tłuszcze powinny stanowić totalne minimum tego kremu. Niestety jeżeli przeczytasz etykiety to sytuacja się przedstawia na odwrót.
Dlatego postanowiłam przygotować idealny, najlepszy przepis na domową nutellę! Myślę, że jak raz zrobicie ją sami w domu, to raczej nie sięgnięcie po tą ze sklepu. Domowa nutella jest kremowa, gładka, mocno orzechowa w smaku… No po prostu pycha! Myślę, że Wasze dzieci będą nią szczególnie zachwycone. Ja sama jako dziecko, co chwilkę naciągałam mamę na słoiczek nutelli do kanapek i mogłabym ją jeść codziennie na śniadanie.
Jednak żeby przygotować domową nutellę, musisz posiadać mocny sprzęt, dzięki będzie w stanie zmielić twarde orzechy laskowe na to pyszne smarowidło. Ja skorzystałam z super mocnego blendera wysokoobrotowego Lifeenergy Standard, który sobie świetnie radzi z takim zadaniem. Jego recenzję możecie zobaczyć tutaj (klik >>).
Przepis na: Domowa nutella – najlepszy przepis!
Składniki:
250 g orzechów laskowych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki kakao
opcjonalnie 2 łyżki cukru
Domowa nutella – najlepszy przepis! - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Orzechy laskowe należy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż się lekko przysmażą. Orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki i pocieramy je z każdej strony, aby skórka odeszła ładnie od orzechów. Dzięki temu nasza nutella nie będzie miała posmak goryczy. (PS. Ciężko całkiem się pozbyć skórki ze wszystkich orzechów, więc jak gdzieniegdzie nie odklei się skórka, to nic się nie dzieje).
W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę z mlekiem oraz kakao (nie zagotowujemy!). Całość odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Do mocnego blendera kielichowego wsypujemy orzechy. Dodajemy także olej kokosowy, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy na gładką, jednolitą i błyszczącą masę.
Коментарі
Дописати коментар