Rosyjski placek z kapustą

 Rosyjski placek z kapustą jest bardzo łatwy do przygotowania i niedrogi. Na farsz można wykorzystać na przykład tę część kapusty, której nie zużyliśmy do gołąbków. Można też nadziać placek bigosem, na który nie mamy już ochoty lub kapustą z grzybami - zarówno w wersji z kapusty kiszonej, jak i ze słodkiej.

SKŁADNIKI

3 JAJA

250 ML MAJONEZU

250 ML KWAŚNEJ ŚMIETANY 18%

1 SZKLANKA MĄKI 

1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ

1/2 ŁYŻECZKI SOLI

FARSZ KAPUŚCIANY:

1/2 GŁÓWKI BIAŁEJ KAPUSTY,

2 CEBULE,

ZĄBEK CZOSNKU

250 G PIECZAREK (OPCJONALNIE)

2 JAJKA NA TWARDO

SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotowujemy farsz - kapustę drobno kroimy, cebulę siekamy w kostkę, Na maśle podsmażamy cebulę do lekkiego zezłocenia, dodajemy pieczarki w plasterkach, czosnek przepuszczony przez praskę i kapustę. Solimy i pieprzymy, dusimy do miękkości kapusty. Do wystudzonego farszu dodajemy dwa jaja na twardo drobno posiekane. Składniki ciasta mieszamy mikserem lub malakserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Połowę ciasta wlewamy do tortownicy średnicy 26 cm połowę ciasta, wykładamy farsz, wyrównujemy i wlewamy pozostałe ciasto. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez ok 50 min. aż się zarumieni.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Simit – tureckie bajgle

Barszcz ukraiński

Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii