Rosyjski placek z kapustą
Rosyjski placek z kapustą jest bardzo łatwy do przygotowania i niedrogi. Na farsz można wykorzystać na przykład tę część kapusty, której nie zużyliśmy do gołąbków. Można też nadziać placek bigosem, na który nie mamy już ochoty lub kapustą z grzybami - zarówno w wersji z kapusty kiszonej, jak i ze słodkiej.
SKŁADNIKI
3 JAJA
250 ML MAJONEZU
250 ML KWAŚNEJ ŚMIETANY 18%
1 SZKLANKA MĄKI
1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
1/2 ŁYŻECZKI SOLI
FARSZ KAPUŚCIANY:
1/2 GŁÓWKI BIAŁEJ KAPUSTY,
2 CEBULE,
ZĄBEK CZOSNKU
250 G PIECZAREK (OPCJONALNIE)
2 JAJKA NA TWARDO
SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotowujemy farsz - kapustę drobno kroimy, cebulę siekamy w kostkę, Na maśle podsmażamy cebulę do lekkiego zezłocenia, dodajemy pieczarki w plasterkach, czosnek przepuszczony przez praskę i kapustę. Solimy i pieprzymy, dusimy do miękkości kapusty. Do wystudzonego farszu dodajemy dwa jaja na twardo drobno posiekane. Składniki ciasta mieszamy mikserem lub malakserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Połowę ciasta wlewamy do tortownicy średnicy 26 cm połowę ciasta, wykładamy farsz, wyrównujemy i wlewamy pozostałe ciasto. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez ok 50 min. aż się zarumieni.
Коментарі
Дописати коментар