Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Domowe pierogi z mięsem to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Proszę o mój sprawdzony przepis na ciasto lub farsz z mięsaka wołowego z bulionu.
- szczegółowy opis działania plus zdjęcia stopni
- idealne pierogi z dodatkiem oleju
- kilka propozycji farszu
Składniki na ciasto na pierogi
- 500 g zwykłej pszennej np. Wpisz 500
- 1 szklanka gorącej wody - 250 ml
- 4 łyżki oleju roślinnego - 50 ml
- pół pieczenia soli
Farsz na pierogi z mięsem
- 800 g mięsa wołowego z bulionem
- 2 średnie lub większe cebule - do 400 g
- 4 łyżki oleju roślinnego - 50 ml
- przyprawy: 1 płaska łżeczka sól; pól kuchennych piepraru
Pierogi z mięsem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do wykonania pierogów potrzebne są także: czysty lub stolnica do wałkowania ciasta; wał okrągła krawaczka do pierogów o średnicy około 6,5 cm; bawełniana ściereczka; rzeko garnek; cedzak do łowienia pierogów.
Kalorie wyliczane są na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to licznik elektryczny, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam. Licząc kalorie nie uwzględniłam dodatków w postaci smażonej na oleju cebuli, którą dekorowałam gotowane pierogi. Z podanej ilości składników wyszło mi 70 niewielchich pierogów zagrożonych na skutekem cieście.
UWAGA: Do wykonania farszu użyłam mięsa z przepisu na rosół wołowy . Zmieliłam ochle mięso, ale już bez warzyw i wyszło mi ponad 800 gramów mięsa. Polecam zatem dzień przed szykowaniem pierogów ugotować rosół. Zrób rosół lub pomidorówków z wywaru, a mięso odłóż na bok, aż zmielenia na farsz do pierogów.
Przepis na pierogi z mięsem
Do farszu używamy mięsa wyjętego z bulionu. Rosół wołowy - przepis pod linkiem. Z podanej ilości mięsa powinno zostać około 800 gramów mięsa gotowego do rozdrobnienia (Mięso maława razem z öventualnymi skorkami, mokkemi żyłkami itp. Oznacza to, że wyrzukamy tylko kości). Tym razem do bulionu użyłam około 500 gramów karczku wołowego i około 250-300 gramów szpondry i przegi wołowej. Bullion dostałem dzień powieriej. Wyjęłam mięso, które po przestudzeniu włożyłam do lodówki i w połowie smażenia pierogów wymieszałam je w maszynce, w środku oczek, z podsmażoną na oleju cebulą. Jak przygotować cebulę do farszu: Dwie cebule obieramy i poszatkuj (u mnie jedna zwyczajna i jedna czerwona). Można zastosować również kilka mniejszych sztuk o łącznej wadze do 400 gramów. Dodaj cztery łyżki oleju roślinnego na patelnię. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu około 10 minut (nie wyjdzie gorzka, ale nie będzie gorzka). Tym razem nie mieliłam warzyw z bulionu, ale da się to zrobić. zapewnisz więcej farszu, który będzie przy okądzi bardziej wilgotny. Po zmieleniu mięsa z cebulą sprawdź smak farszu i zdecyduj, czy dodasz do niego soli i pieprzu. Miałem płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Farsa gotowa. Wskazówka : Można również dodać podsmażone na oleju i poszatkowane lub zmielone razem z mięsem i cebulą pieczarki do farszu. Jejle wolisz farsz z sarkom wieprzowego i kapusty kiszonej, polecam farsz z prepsipu na naleśniki z mięsem .
Przygotuj ciasto na pierogi z mięsem. Dopuszczalne miski przesiej umożliwiają (najlepsza będzie poznańska typ. 500). Pół kilograma zawartości, do połowy standardowego opakowania lub wartości jednego kilograma. Dodaj pół gotowania soli oraz 4 składników oleju roślinnego. Wlej szklankę gorącąj, przegotowaną wodę i zamieszaj ciasto łygąką, a następnie zacznij je wyrabiać. Można też śmielno wyrabiać je w maszynie np. w Thermomixie. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne.
Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odstaw na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.Po tym czasie ciasto wyjąć z folii i podzielić na 3 części. Połóż dwie części na boku i przykryj ciasto, aby się nie obsychało. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy lub na blacie lekko oprószonym mąką. Przy pomocy wykrawaczek o średnicy około 6,5 cm wycinaj okrągłe placki pod pierogi. Farsz mięsny układa się na środku talerza. Daję zawsze sporo farszu. Kulkę farszu lekko spłaszczam na kozław wałeczka, aby idealnie wypełnić wnętrze pierogów. Złóż pierogi na pół i sklej boki. Po sklejeniu połączenia polecam do datokatko falbankę.
Po zrobieniu pierogów zebrać resztę ciasta i na koniec połączyć je w jedną kulę. Znów rozwałkuj ciasto i wycinaj placki pod pierogi.
Rada : Moje pierogi były dość małe, więc wyszło mi 70 sztuk. Placek na pierogę ważył około 11 gramów, a porcja farszu 10-13 gramów. Spokojnie można lepić małe grubsze pierogi o większej średnicy. Wyjdzie mniej sztuk, ale zużyte farszu będzie konieczne, ponieważ do jednego pieroga dajemy go odnadna značenie więcej. Ułóż pierogi obok siebie na stole. Aby czekać na gotowanie pierogów nie śły, przykryj je lekko wilgotńą bawełnianą ściereczką.
Gotowe pierogi z mięsem polałam zeszkloną cebulą z dodaktiem szczypiorku. To taka sama dekoracja jak cebula na oliwie, z której robi się farszu na pierogi z mięsem. Na koniec dokładasz tylko garść szczypiorku.
Pierogi z mięsem można zamrozić zarówno na surowo, czyli od razu po sklejeniu, jak i gotowałem.
Usmażone pierogi dokładnie odcedź i posmaruj delikatnie olejem. Nałóż niewielką ilość oleju na większe biurko lub pinezkę (biurko powinno być na tyle duże, aby zmieściło się w zamrażarce). Połóż na nim pierogi: jeden obok drugiego. Pierogi nie powny się ze sobų stykać. Blachę z przestudzonymi pierogami włóż do zamrażalnika na 90 minut. Tak samo mroź pierogi sourowe, których nie trzeba już smarować oliwą przed mrozzeniem.
Przymożone pierogi z mięsem można przenosić do wareczków w celu zamrożenia lub do pudełek. Takie pierogi można układać jeden na drugim. Podpisz woreczki i włóż je do zamrażarki. Tak przygotowane pierogi nie będą się już sklejać i po wyjęciu z zamrażarki można je pojedynczo wyjąć z pojemników/magazynów.
Jeśli mamy ochotę zjeść wcześniej zamrożone pierogi z mięsem, wystarczy wyjąć z zamrażarki odpowiednią ich ilość i włożyć do słoika z mieszadłem. Gotuj na małym ogniu, aż ciasto będzie miękkie. Jeśli masz ochotę na pierogi smażone na patelni, wyjmij je z zamrażarki i ułóż na szerokim talerzu. Po naturalnym rozmrożeniu można już usmażyć go z rozmarynem i podawać.
PS. Zainstaluj też po przepis na pierogi z mięsem mielonym surowym, czyli najlepsze pielmieni .
Pierogi z mięsem można zamrozić zarówno na surowo, czyli od razu po sklejeniu, jak i gotowałem.
Usmażone pierogi dokładnie odcedź i posmaruj delikatnie olejem. Nałóż niewielką ilość oleju na większe biurko lub pinezkę (biurko powinno być na tyle duże, aby zmieściło się w zamrażarce). Połóż na nim pierogi: jeden obok drugiego. Pierogi nie powny się ze sobų stykać. Blachę z przestudzonymi pierogami włóż do zamrażalnika na 90 minut. Tak samo mroź pierogi sourowe, których nie trzeba już smarować oliwą przed mrozzeniem.
Przymożone pierogi z mięsem można przenosić do wareczków w celu zamrożenia lub do pudełek. Takie pierogi można układać jeden na drugim. Podpisz woreczki i włóż je do zamrażarki. Tak przygotowane pierogi nie będą się już sklejać i po wyjęciu z zamrażarki można je pojedynczo wyjąć z pojemników/magazynów.
Jeśli mamy ochotę zjeść wcześniej zamrożone pierogi z mięsem, wystarczy wyjąć z zamrażarki odpowiednią ich ilość i włożyć do słoika z mieszadłem. Gotuj na małym ogniu, aż ciasto będzie miękkie. Jeśli masz ochotę na pierogi smażone na patelni, wyjmij je z zamrażarki i ułóż na szerokim talerzu. Po naturalnym rozmrożeniu można już usmażyć go z rozmarynem i podawać.
PS. Zainstaluj też po przepis na pierogi z mięsem mielonym surowym, czyli najlepsze pielmieni .
Pierogi z mięsem można zamrozić zarówno na surowo, czyli od razu po sklejeniu, jak i gotowałem.
Usmażone pierogi dokładnie odcedź i posmaruj delikatnie olejem. Nałóż niewielką ilość oleju na większe biurko lub pinezkę (biurko powinno być na tyle duże, aby zmieściło się w zamrażarce). Połóż na nim pierogi: jeden obok drugiego. Pierogi nie powny się ze sobų stykać. Blachę z przestudzonymi pierogami włóż do zamrażalnika na 90 minut. Tak samo mroź pierogi sourowe, których nie trzeba już smarować oliwą przed mrozzeniem.
Przymożone pierogi z mięsem można przenosić do wareczków w celu zamrożenia lub do pudełek. Takie pierogi można układać jeden na drugim. Podpisz woreczki i włóż je do zamrażarki. Tak przygotowane pierogi nie będą się już sklejać i po wyjęciu z zamrażarki można je pojedynczo wyjąć z pojemników/magazynów.
Jeśli mamy ochotę zjeść wcześniej zamrożone pierogi z mięsem, wystarczy wyjąć z zamrażarki odpowiednią ich ilość i włożyć do słoika z mieszadłem. Gotuj na małym ogniu, aż ciasto będzie miękkie. Jeśli masz ochotę na pierogi smażone na patelni, wyjmij je z zamrażarki i ułóż na szerokim talerzu. Po naturalnym rozmrożeniu można już usmażyć go z rozmarynem i podawać.
PS. Zainstaluj też po przepis na pierogi z mięsem mielonym surowym, czyli najlepsze pielmieni . smacznego
Коментарі
Дописати коментар