Pierogi ruskie

 Pierogi są bardzo popularne na Ukrainie, ale i w Polsce. Ich wersji jest mnóstwo, a najpopularniejsze to pierogi ruskie.


Składniki:


300 g mąki pszennej

200 ml ciepłej wody

500 g ziemniaków

200 g twarogu

1 cebula

masło do podsmażenia cebuli

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie


1.Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Następnie rozgnieć je przy pomocy tłuczka.


2.Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż będzie miała złoty kolor.


3.Twaróg zmiel w maszynce i połącz z ziemniakami i cebulą. Gotowy farsz dopraw do smaku i odstaw do przestudzenia.


4.Mąkę przesyp do miski i dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłej wody cały czas mieszając. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.


5.Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wykrój kółka. Na każdym umieść łyżkę farszu.


6.Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minuty od wypłynięcia.


7.Rozsmakuj się w kuchni wschodu i wypróbuj ukraińskie specjały. Kuchnia ukraińska zachwyca swoją prostotą, smakiem i aromatem. To także smaki dobrze nam znane jeszcze z czasów dzieciństwa. Warto przygotować je we własnej kuchni i na nowo odkryć ukraińskie specjały.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Simit – tureckie bajgle

Barszcz ukraiński

Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii