Pierogi ruskie
Pierogi są bardzo popularne na Ukrainie, ale i w Polsce. Ich wersji jest mnóstwo, a najpopularniejsze to pierogi ruskie.
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
500 g ziemniaków
200 g twarogu
1 cebula
masło do podsmażenia cebuli
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1.Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Następnie rozgnieć je przy pomocy tłuczka.
2.Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni aż będzie miała złoty kolor.
3.Twaróg zmiel w maszynce i połącz z ziemniakami i cebulą. Gotowy farsz dopraw do smaku i odstaw do przestudzenia.
4.Mąkę przesyp do miski i dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłej wody cały czas mieszając. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
5.Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wykrój kółka. Na każdym umieść łyżkę farszu.
6.Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minuty od wypłynięcia.
7.Rozsmakuj się w kuchni wschodu i wypróbuj ukraińskie specjały. Kuchnia ukraińska zachwyca swoją prostotą, smakiem i aromatem. To także smaki dobrze nam znane jeszcze z czasów dzieciństwa. Warto przygotować je we własnej kuchni i na nowo odkryć ukraińskie specjały.
Коментарі
Дописати коментар