NALEŚNIKI

 Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne, ale oczywiście naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą.

Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników

SKŁADNIKI

 10 SZTUK, PO 108 KCAL

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 szklanka mleka

3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)

szczypta soli

3 łyżki masła lub oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

WSKAZÓWKI

Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru wanilinowego lub zwykłego.

Niektórzy dodają też szczyptę proszku do pieczenia lub drożdży, w celu spulchnienia ciasta, ale nie jest to dodatek konieczny i nie występuje w klasycznym i podstawowym przepisie na naleśniki.
























Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Simit – tureckie bajgle

Barszcz ukraiński

Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii