Kutia
Tradycyjna potrawa wigilijna z gotowanej pszenicy i maku z dodatkiem bakalii - rodzynek i migdałów
SKŁADNIKI
1 szklanka ziaren pszenicy
1 szklanka maku
1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego
4 łyżki miodu
50 g rodzynek
50 g migdałów
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
PRZYGOTOWANIE
Pszenicę wypłukać, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (3 - 4 godziny)*. Znów odcedzić.
Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem.
Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i likierem Amaretto lub ekstraktem migdałowym.
Dodać posiekane bakalie. Wymieszać ze śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki.
WSKAZÓWKI
* Należy sprawdzić z jakiego źródła pochodzi pszenica, jeśli ze sklepu, to być może była już wcześniej zmiękczana i nie potrzebuje namaczania i tak długiego gotowania. Pszenica ze wsi lub z młyna będzie się dłużej gotowała.
W błyskawicznej wersji kutii, ugotowane ziarno można wymieszać z masą makową i śmietanką.
Коментарі
Дописати коментар