Kutia

 Tradycyjna potrawa wigilijna z gotowanej pszenicy i maku z dodatkiem bakalii - rodzynek i migdałów

SKŁADNIKI

1 szklanka ziaren pszenicy

1 szklanka maku

1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)

3 łyżki likieru Amaretto lub kilka kropli ekstraktu migdałowego

4 łyżki miodu

50 g rodzynek

50 g migdałów

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

PRZYGOTOWANIE

Pszenicę wypłukać, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (3 - 4 godziny)*. Znów odcedzić.

Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem.

Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i likierem Amaretto lub ekstraktem migdałowym.

Dodać posiekane bakalie. Wymieszać ze śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki.

WSKAZÓWKI

* Należy sprawdzić z jakiego źródła pochodzi pszenica, jeśli ze sklepu, to być może była już wcześniej zmiękczana i nie potrzebuje namaczania i tak długiego gotowania. Pszenica ze wsi lub z młyna będzie się dłużej gotowała.

W błyskawicznej wersji kutii, ugotowane ziarno można wymieszać z masą makową i śmietanką.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Simit – tureckie bajgle

Barszcz ukraiński

Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii