Cytrynowy sernik New York

Pyszny sernik pieczony w kąpieli wodnej na spodzie z herbatników

SPÓD
150 g
herbatników
75 g
masła (rozpuszczonego)
MASA SEROWA
1000 g
twarogu trzykrotnie mielonego
240 g
cukru
3 łyżki
mąki
2 łyżeczki
Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
4 szt.
jajek
200 g
śmietany 18% tł.
POLEWA
200 g
śmietany 18% tł.
1 łyżka
cukru pudru

Przygotowanie

1
Sposób przygotowania
Brzegi tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Herbatniki drobno pokrusz i połącz z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż spód tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

2
Masa serowa
Składniki na masę serową przełóż do miski i dokładnie wymieszaj do momentu połączenia się składników. Masę przelej do formy ze schłodzonym spodem i wstaw do piekarnika.

3
Pieczenie
Na spodzie piekarnika ustaw głęboką blaszkę z wyposażenie piekarnika i wypełnij ją dzbankiem wrzącej wody. Poziom nad blaszką z wodą ustaw formę z ciastem.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po tym czasie zmniejsz temp.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 110 °C


Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

4
Polewa
Śmietanę oraz przesiany cukier puder zmiksuj do połączenia się składników i polej nią upieczony sernik. Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Simit – tureckie bajgle

Barszcz ukraiński

Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii