CYNAMONKI Pyszne bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z cynamonem

 

BUŁECZKI CYNAMONOWE - CYNAMONKI

  Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem     

                

             PRZYGOTOWANIE                                                          

  • Do ciepłego mleka  dodać drożdże instant , umyć i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżekę podstawową lub 50 ml mleka, wymiesać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.  
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymień, wlej mleko z drożdżami instant i dodaj resztę mleka. Wszystko szersza łyżką.
  • Następnie zacznij wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtkę. Po ok 3 minuty wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiaj (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryj folią i zostaw na ok. 1 godzina  do dojrzałości.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto na stół lub blat i wygniataj przez pozbywając się pęcherzy airwajtar. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na kwadrat o wymiarach 30 x 30 cm.
  • Placki z ciasta dużo smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru waniliowego, drobnego cukru i skrobi.
  • Zawinąć ciasto w roladki i  ekdesenia z nich  wody w poprzek na 10 tynkków o grubości ok. 2cm. Wszystkie 20 kawałków ułożyć na dużej prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw ok. 15 - 20 minut do dojrzewania.    
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym (i nie zimnym) jajkiem i sztuką na złoty kolor  
  • przez ok. 20 minut.
  • Po ostudzeniu polać lukrem: podgrzać sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.




 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Simit – tureckie bajgle

Barszcz ukraiński

Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii