Chyba najlepsze bajgle na świecie. Mogłabym je jeść codziennie. Mąż stwierdził, że są uzależniające :-). Pyszne, lekko słodkie z zewnątrz, chrupiące, z mięciutkim i puszystym wnętrzem. Oczywiście – suto obtoczone w sezamie! Ich dużym plusem jest to, że nie trzeba ich wstępnie obgotowywać jak w innych przepisach na bajgle, a rezultat jest zawsze zadowalający. Świetnie smakują również z makiem i solą morską. Robiliśmy z nich kanapki, choć idealne są również bez żadnych dodatków – bardzo polecam :-). Składniki na 10 – 11 sztuk: 650 g mąki pszennej 250 g letniej wody 100 ml mleka 1 jajko 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek 30 g (2 łyżki) cukru 1 łyżeczka soli 12 g (3 łyżeczki) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych Ponadto: 1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki) 1/3 szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub miodu Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn...
Коментарі
Дописати коментар