Ciasto Korowaj

Korowaj – ciasto, bez którego nie można było przygotować żadnego wesela! To rodzaj tradycyjnego pieczywa pszennego, kołacza, ozdobionymi różnymi ozdobami. Tradycyjnie w jego wypiekaniu nie mogli brać udziału mężczyźni. Choć dzisiaj tradycja ta raczej zostaje już zapomniana, warto zakosztować tego smaku.


Składniki
1 kg mąki
10 g drożdży instant
200 ml mleka
200 ml śmietany
200 g cukru
4 jaja
100 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
1 białko do smarowania
cukier puder do posypania
Wyślij składniki
Składniki
1 kg mąki
10 g drożdży instant
200 ml mleka
200 ml śmietany
200 g cukru
4 jaja
100 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
1 białko do smarowania
cukier puder do posypania

Smaker
Search

Smaki jesieni

Zapisz do

Desery
Przepis na
Ciasto Korowaj

>60 min
>6 os.
smaker
smaker
Orzechy
Płatki
Ciasta

Korowaj – ciasto, bez którego nie można było przygotować żadnego wesela! To rodzaj tradycyjnego pieczywa pszennego, kołacza, ozdobionymi różnymi ozdobami. Tradycyjnie w jego wypiekaniu nie mogli brać udziału mężczyźni. Choć dzisiaj tradycja ta raczej zostaje już zapomniana, warto zakosztować tego smaku.

Składniki 
Ciasto Korowaj
Składniki
1 kg mąki
10 g drożdży instant
200 ml mleka
200 ml śmietany
200 g cukru
4 jaja
100 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
1 białko do smarowania
cukier puder do posypania
Wyślij składniki
Składniki
1 kg mąki
10 g drożdży instant
200 ml mleka
200 ml śmietany
200 g cukru
4 jaja
100 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
1 białko do smarowania
cukier puder do posypania
Wyślij składniki
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1
Mąkę i drożdże wsyp do miski. Wlej mleko i śmietanę, a następnie dobrze wszystko wymieszaj do połączenia się składników.

2
W osobnej miseczce ubij na sztywno białka jajek. Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec dodawaj partiami cukier i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Ubite jajka dodaj do pozostałych składników i wymieszaj wszystko. Wsyp rodzynki. Wyrabiaj całość przez ok. 15 minut.

3
Odstaw ciasto pod lnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części.

Weź duży garnek, bez plastikowych elementów. Jedną częścią ciasta wyściel dno i boki garnka. Z drugiej części ciasta zrób cienkie wałeczki. Spleć z nich warkocze i ułóż w formie ślimaka na pierwszej warstwie ciasta. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.

4
Z trzeciej części ciasta wykonaj różnorodne ozdoby: serca, kwiaty, warkocze. Połóż na wyrośniętym cieście.

Białko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch korowaja. Ciasto posyp płatkami migdałowymi.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. godzinę.

Korowaja podawaj posypanego cukrem pudrem.

 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Simit – tureckie bajgle

Barszcz ukraiński

Jak zrobić mochi – najnowszy kuchenny hit? Oto przepis na mochi rodem z Japonii